Adakah kita leader yang bagus?

Cuba tanya diri kita, adakah kita mempunyai sifat-sifat pemimpin? Adakah kita sudah berjaya memimpin organisasi kita dengan baik.

Jom baca perkara di bawah jika mahu jadi leader yang bagus.

1. Sentiasa tambah ilmu dan bersedia menerima perubahan. Belajar perkara baru selalu demi membangunkan diri, pasukan dan perniagaan. Sesungguhnya, kita belajar sehingga ke liang lahad. Leader yang bagus tidak pernah jemu nak upgrade diri dengan ilmu demi membangunkan diri dan organisasi.

2. Tunjukkan contoh yang baik, pemimpin adalah role model utama pada pasukan dalam apa jua tindakan yang dilakukan. Bertindaklah dengan adil dan tunjukkan keperibadian seperti mana yang kita mahukan dari pasukan kita. Adakah pasukan kita menjadi kita sebagai role model di syarikat kita?

3. Bersikap proaktif dalam mengatasi masalah dan krisis yang berlaku. Pantas dan cerdik dalam tindakan. Fokus pada yang baik-baik dan yang memberi faedah. Leader yang bagus tidak terus menyalahkan pasukan mereka tetapi mereka melihat diri mereka sendiri apakah yang perlu diperbaiki dan apa tindakan yang seharusnya dilakukan.

4. Bersedia menerima ‘feedback’ sama ada positif ataupun negatif. Jadilah orang yang bijak pandai serta tenang dalam menerima apa sahaja maklum balas. Leader yang bagus sentiasa mencipta suasana yang selamat agar pasukan tidak takut dalam memberi idea dan pandangan mereka.

5.Bertanggungjawab memimpin pasukan dan bisnes. Wujudkan rasa sayang, ingin melindungi syarikat dari kejatuhan. Beri kejelasan yang akan memudahkan. Jelaskan hala tuju. Leader yang bagus sentiasa memberi kejelasan pada pasukan supaya mereka dapat melakukan tugasan dengan sebaiknya.

Leave a Comment