Written by 2:30 pm Leading in The New Normal

Leaders should take the lead

Kita dah masuk tahun kedua covid. Fasa di mana semua founder dah perlu buat duit untuk bertahan 6 ke 12 bulan akan datang. Ibu faham ramai founders, CEO dan pemilik bisnes sekarang tengah takut, risau, atau panik. Tapi bayangkanlah kalau kita rasa macam tu, pekerja kita juga akan rasa sama macam yang kita rasa.

Pekerja akan mencerminkan pemimpin. Kita sebagai leaders adalah harapan mereka dan kita kena betul-betul yakin yang kita boleh tempuh cabaran hari ini. Kalau subconscious mind kita tak yakin, kita berlakon lah macam mana pun, pekerja kita akan rasa tak yakin.

Jadi, kita perlu jelas dan yakin dengan apa yang kita buat. Lakukan financial analysis, dapatkan data yang jelas dan perancangan yang betul-betul detail, bukan kita sahaja yang yakin, anak buah kita nanti pun akan yakin.

Jadi, anak-anak Ibu, Ibu percaya yang kita semua akan dapat lalui cabaran ini bersama-sama dan kita akan bangkit semula dengan lebih hebat, insya-Allah.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Close