Written by 9:36 pm Leading in The New Normal

4 petanda pemimpin tidak adil

Pembuli :
Mereka sentiasa menakut-nakutkan dan mengawal pekerja mereka sehingga mereka berasa tidak dihormati atau tidak dihargai. Pemimpin seperti ini tidak pedulikan perasaan pekerja mereka.

Tidak bertanggungjawab :
Apabila sesebuah konflik berlaku, mereka akan menghilangkan diri. Mereka akan berikan seribu satu alasan untuk melarikan diri dan mengarahkan pekerja mereka untuk menyelesaikannya tanpa ambil kisah tentang maklumat dan bantuan yang
diperlukan.

Super achievers :
Mereka adalah orang yang paling bijak pandai, memastikan pekerja mereka tahu bahawa mereka adalah paling istimewa dan tahu segalanya. Mereka tidak mengambil kisah apa pekerja katakan, mereka lebih mengetahui.

Pemecah belah :
Mereka melaga-lagakan orang lain dan memberi nama panggilan kepada pekerja mereka yang melawan kata mereka.

Jadi, macam mana pemimpin seperti ini boleh duduk di posisi mereka selama mana yang mereka mahu?

Antara banyak perkara lain yang perlu diwujudkan dalam syarikat adalah KPI. KPI tidak terhad kepada pekerja sahaja, malah perlu diwujudkan untuk pemimpin itu sendiri. Pengukuran KPI pemimpin dan pekerja adalah berbeza.

Kejayaan sesebuah syarikat menggambarkan pencapaian seseorang pemimpin juga. Maka, salah satu “tools” yang anda boleh gunakan untuk mengukur pencapaian seseorang pemimpin adalah dengan menggunakan Balanced Scorecard.


(Visited 8 times, 1 visits today)
Close