Written by 12:00 pm Uncategorized

UNIQUE SELLING PROPOSITION

“Pernah dengar tak nama kedai buah MBG? Ia bermaksud Money Back Guarantee.

 

Secara tidak langsungnya, USP nya bukan pada produk tetapi pada customer service nya iaitu jaminan wang dikembalikan sekiranya menerima barang yang tidak elok”

 

Unique Selling Proposition (USP) syarikat akan membezakan diri anda daripada pesaing dan nilai yang pelanggan terima daripada berurusan dengan anda. 

 

Boleh ikut langkah-langkah di bawah untuk membangunkan USP syarikat anda:

 

Tentukan siapa pasaran sasaran anda: Kenali keperluan, kerisauan dan demografi pasaran sasaran anda. Ia membolehkan anda menyesuaikan USP anda untuk memenuhi keperluan mereka.

 

Ketahui siapa pesaing anda: Lihat pilihan perkhidmatan pelanggan yang disediakan oleh pesaing anda. Ketahui kelebihan dan kekurangan mereka, kemudian gunakan pengetahuan ini untuk memutuskan cara anda boleh membezakan diri anda.

 

Tentukan USP anda: Setelah anda memahami pasaran sasaran anda dan pesaing anda, anda boleh mula fokus membangunkan nilai istimewa yang perlu disediakan oleh syarikat anda. USP yang hebat menunjukkan betapa perkhidmatan anda lebih unggul daripada pesaing anda.

 

Kongsi USP anda: Selepas memilih USP, pastikan ia dikongsi dengan pelanggan dengan cara yang jelas dan konsisten di semua medium. Ini mungkin melibatkan hubungan dengan pelanggan, customer service dan website anda.

 

Ukur progres anda: Dengan mengukur kepuasan pelanggan, pelanggan berulang dan maklum balas positif, anda boleh melihat keberkesanan USP anda. Sentiasa bertanyakan feedback daripada pelanggan yang pernah berurusan dengan anda.

 

USP anda perlu sentiasa dipamerkan oleh setiap ahli pasukan. Anda perlu sentiasa berpegang teguh dengan janji dan “key messaging” anda kepada pelanggan untuk meraih kepercayaan dan sokongan daripada mereka.

(Visited 10 times, 1 visits today)
Close